Login

zanimljivostidojenje-vegemama

10 zanimljivosti o dojenju

1. Da li ste čuli za “baby breast crawl” tj. puzanje bebe do dojke? Kada bi se novorođena beba stavila na majčin stomak i dalo joj se dovoljno vremena, ona bi vođena mirisom Montgomerijevih žlezda oko bradavice i bojom bradavice, bila privučena i samostalno dopuzala do dojke i prihvatila je za prvi podoj. Bebe ovo rade instiktivno i spontano, utvrdili su lekari.

2. Tek rođene bebe su kratkovide i najbolje vide na udaljenosti od 20-30cm, koja je zapravo udaljenost majčinog lica i bebe koja sisa. Taman toliko da se ostavi prvi kontakt, prepoznavanje i “ljubav na prvi pogled”.

3. Kolostrum je prvo majčino mleko koje se stvara u dojkama još tokom trudnode i zadovoljava sve bebine potrebe u prvim danima posle rođenja. Ovo mleko je gusto i žudkasto i sa razlogom ga nazivaju i “tečno zlato”. Bogato je proteinima, ugljenohidratima, vitaminima i mineralima. Zovu ga i “prva vakcina”, jer je prebogato imunoglobulinim tj. antitelima koja štite bebu od bakterija i virusa.

4. U prvom satu posle rođenja tzv. “zlatnom” satu, beba pokazuje najvede interesovanje za sisanjem i idealno je da se tada ostvari prvi podoj. Time se pospešuju kontrakcije materice, rođenje posteljice i smanjuje se rizik od prekomernog krvarenja.

5. Majčino mleko je toliko usavršeno da menja svoj sastav tokom 24h. Jutarnje mleko je najbogatije masnodama, dnevno laktozom a nodno proteinima. Možda baš odatle i čuvena izreka da “bebe rastu tokom nodi”. Telo majki prevremeno rođenih beba proizvodi mleko drugačije od onog za bebu rođenu u terminu. Mleko za ove male borce je u prvim nedeljama znatno bogatije proteinima, masnodama, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom. Kakva savršena usklađenost.

6. Dojite dete što više kada je bolesno jer u slučaju virusa, majčino telo reaguje tako da proizvodi mleko koje sadrži baš ona antitela koju su bebi neophodna za brže ozdravljenje.

7. Beba koja sisa je izuzetno osetljiva na specifičan miris svoje majke i njenog mleka a određena istraživanja su pokazala da su čak u mogudnosti da čulom mirisa registruju prisustvo majke u istoj prostoriji. Fascinantno, zar ne?

8. Svi znamo da je majčino mleko najbolja hrana za bebu i brojne pogodnosti dojenja ali da li ste znali da dojenje umnogome doprinosi i blagodetima i zdravlju majke? Majke koje doje se lakše oporave od porođaja i brže vrate na predporođajnu kilažu (oko 30% unešenih kalorija se troši na produkciju mleka). Takođe, dojenje smanjuje rizik oboljevanja od postporođajne depresije, osteporoze, karcinoma dojke i jajnika.

9. Tokom dojenja, mamino telo luči bitan hormon – oksitocin koji je zadužen za refleks otpuštanja mleka. Ovaj hormon pospešuje povezivanje i zbližavanje majke i bebe a pojačano se luči i kada smo zaljubljeni te se zato zove i “hormon ljubavi”.

10. Da li ste znali da i majke koje nisu rađale mogu da doje? Uz odgovarajude pripreme, mogude je indukovati laktaciju. Ovo je od posebnog značaja za majke koje imaju želju da doje usvojene bebe.

 

tekst za portal vegemama.org napisala Danijela Birta Čkonjević, sertifikovana savetnica za dojenje (CBS) i dula

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Leave a Reply