Login

Antiperspirant / Dezodorans

Antiperspirant / Dezodorans

Dezodoransi ili deo proizvodi su supstance koje se nanose na telo da bi sprečile neprijatne mirise koje izazivaju bakterije tokom znojenja. Postoji i posebna podgrupa deo proizvoda, antiperspiranti, koji pružaju i zaštitu od znojenja (a neke vrste čak imaju i mirisne note, pored uobičajenih neutralinih antiperspiranata koji samo sprečavaju znojenje). Mada se dezodoransi popularno odnose samo na proizvode u spreju, oni zapravo obuhvataju pored sprejeva i roll-on-ove i stikove (to su tri aplikacione forme u kojima su dostupni dezodoransi).

Drage mame ovaj uvod u današnji post skinula sam sa Wikipedije. Svi mi znamo šta je dezodorans ili antiperspirant. Ljudi te proizvode koriste bez razmišljanja, a oni su veoma štetni po zdravlje. Evo dobre ideje kako napraviti prirodan dezedorans.

Treba vam samo 3 sastojaka: Kokosovo ulje, Soda bikarbona i Etericno ulje ruze Geranije.

Pravi se veoma lako. Sipate 50 ml kokosovog ulja u posudicu, dodate 30tak kapi etericnog ulja ruze Geranije i dodate sodu bikarbonu toliko da dobijete pastu koja je razmaziva. Stavite dezedorans u posudicu. Čuvajte na sobnoj temperaturi, meni stoji u kupatilu. Imacete dezedorans narednih 6 meseci.

Posle kupanja malu kolicinu (koliko vam stane na vrh prsta) nanesite ispod pazuha. I to je to. Miris je divan, ne ostavlja fleke na odeći i ne znojite se.

100 posto prirodan antiperspirant.

Ulje geranija djeluje antibakterijski, antigljivično i antiseptično. Reguliše lučenje sebuma. Ovo ulje ojačava imunitet tako što potiče proizvodnju imunoloških stanica, koje zatim uništavaju mikrobe. Geranij je čuven po dubinskom djelovanju na kožu i ubrzavanju zacjeljivanja akni, osipa, ekcema i dermatitisa. Aromaterapijski sapun s geranijem omiljen je među kuvarima, jer njeguje kožu i odstranjuje jake mirise poput belog luka. Ulje geranija je jedno od najjačih antidepresiva. Podiže raspoloženje, ublažava napetost i zabrinutost te donosi osjećaj opuštenosti.
Soda bikarbona pravi baznu sredinu. Svi je imamo u kuci. Pazite da koristite sodu bikarbonu bez aluminijuma. Mozete kupiti u apoteci.
Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Drugi je sastojak kokosovog ulja kaprilna kiselina koja potiče razvoj “dobrih” bakterija, posebice bakterija mliječne kiseline. Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide te uništava parazite.

I jos da se zahvalim Heleni na ovom divnom receptu za prirodni dezedorans. Zaista bih preporucila svima da naprave kod kuce prirodni antiperspirant.

15204019_10154329424972701_1278990436_o

15215838_10154329424922701_185069642_o

Print Friendly

, ,

No comments yet.

Leave a Reply