Login

Bebe i joga

Bebe i joga

Bebpoza.kobre-vegemamae su čiste i prirodne. Zato su bebe vrlo instinktivne i intuitivne. Iako mnogi smtraju da su one “samo bebe”, sve više uviđam da su bebe prepune mnogih znanja koja su nama, odraslima iz mnogih razloga isparila. Samo oni koji intenzivno rade na sebi vraćaju se koračić po koračić znanjima koja su nam milenijumima poznata a kojima se naočigled izgubio svaki trag. Dok odrasli jauču i hukću, bebe duboko dišu. Mi ponovo učimo kako se duboko diše. Treba nam joga da bismo znali disati. Hej! U stomaku smo disali maminu tečnost, sada ne znamo da udišemo vazduh! Toliko smo opterećeni mislima da zaboravljamo da budemo u skladu sa sobom, sa (svojom) prirodom, da budemo u jedinstvu sa bližnjima i bliski sa ljudima, životinjama, drvećem, cvećem, sa hranom koju jedemo  vodom koju pijemo…

Bebe (i deca) uvek su u trenuku, uvek im je pažnja usmerena na određenu stvar koja im je u datom trenutku zanimljiva, uživaju u životu i ne brinu o “sutra”, ma ne brinu ni o “danas”, već žive i uživaju život koji žive! Zato bebe i deca ne prestaju da me iznenađuju.

Bebama je prirodno da žele da se razvijaju. One dok spavaju rade na sebi. Dok su budne, rade na sebi. Ne postoji trenutak kada beba nešto novo ne uči i nešto novo ne pokušava. Posmatrajući svoju bebu kako raste i  kako se razvija, nisam mogla a da ne primetim da poznaje osnovne poze joge. Pretraživala sam najrazličitije članke na internetu o ovoj temi, ali sam naišla samo na jedan izvor koji tvrdi upravo to da nam je joga urođena. Uglavnom se pominje kako su poze nastale posmatranjem žvotinja, na šta mnogi nazivi ovih položaja i upućuju ( žablja, riblja, kamilja poza…), ali ne treba zaboraviti da je jedan od položaja u svetu poznat kao Poza srećne bebe. Upravo ovu pozu moja beba je radila u svojim prvim mesecima sa osmehom na licu, a radi je i sada sa skoro 17 meseci, uvek nasmejana.

Poza.psa.koji.gleda.dole-vegemamaOko trećeg do petog meseca kada je vežbao izdizanje glave, polako je došao do toga da izdiže ceo torzo od podloge i tako je nebrojeno puta izvodio Pozu kobre. U ovo vreme je jačao svoje mišiće leđa, pogotovo oko kičmene moždine, gluteus, ruke… Ova asana ga je uvodila u sledeću fazu razvoja kada je polako počeo da puzi.

Oko osmog meseca, kada je već uvelikosamostalno sedeo (obično se ne preporučuje da se beba postavlja u pozu sedenja jer tako mogu da se sabiju kičmeni pršljenovi i da dođe do oštećenja nerava ili nepravilnog razvoja bebe, ali po svom detetu sam videla da, ukoliko samoinicijativno teži nečemu, ne treba ga sprečavati već pomoći i podstaći) počeo je da se oseća komotno i u turskom sedu i nekad u Pozi Lotosa. To nije bila potpuno pravilno izvođenje ove asane, ali sam se još jednom iznenadila koliko su bebe gipke i sa kojom lakoćom svoje telo dovode u određene položaje bez ikakve neprijatnosti i pogotovo bez ikakve povrede! Za sve ovo vreme (i u tom kontekstu 17 meseci nije malo) nisam videla moje dete da se povredilo! Da, jeste palo ko zna koliko puta i ko zna koliko puta će još, ali pri izvođenju joge NE.

U nepunoj prvoj godini je tokom igre počinjao da radi Psa koji gleda dole, jačajući svoje ruke i noge i igrajući se svojim centrom za ravnotežu. Ubrzo nakon ovakvog vežbanja počeo je slobodnije da stoji i napokon da hoda! Radio je još Pozu Mačke, Leptira, improvizovanu Pozu deteta i ko zna koje poze kojima ne znam ime i za koje ne znam da su veštine joge…

Ono što vidim jeste da su deca prirodni jogiji. Ona su suštinski povezana sa Bogom, sa Stvoriteljem i svim kreativnim što negde u nama stoji zapisano. Zato ovo znanje treba primenjivati svakodnevno i možemo od svoje dece učiti ovu drevnu veštinu. Ovo znanje nikako ne treba da iščezne već treba podsticati svoju decu da ga osveste kada dođu do spoznaje samih sebe. To treba da bude inicijacija da počnemo i mi dublje da radimo na sebi. Da budemo bolji sami sebi i kao posledica bolji svojoj deci i svom okruženju. Blagodeti joge danas se ističu na svakom koraku. Nije li vreme da počnemo da je praktikujemo?
Dišimo. Svesno. Polako. Duboko.
Mir.
Amin.

Print Friendly
No comments yet.

Leave a Reply