Login

ec-vegemama

Bespelenaštvo i moderne platnene pelene:

Bebe od rođenja imaju osećaj kad im se piški ili kaki. Da, naše bebe su spremne da jave kad im se obavlja nužda, pitanje je samo da li smo mi spremni da to prepoznamo i da odreagujemo.

Ono što danas nazivamo bespelenaštvom (EC; Elimination Communication – komunikacija o vršenju nužde, više o tome u tekstu Rođeni spremni) je u stvari nekada bila potpuno uobičajena stvar. Jer nisu postojale jednokratne pelene. Koje stavimo detetu i ne mislimo je li se upiškilo ili ukakilo. I to je u redu, jer današnji tempo života je takav da nam pelene zaista olakšavaju život.

Pogrešno u tom olakšavanju života je to što dete učimo da se tu obavlja nužda i što nemamo nikakvu predstavu kada naša beba kaki i piški. Ono što je sjajno jeste da je sve više mama koje biraju da svoje bebe povijaju u pamučne pelene. Razloga za njihovo korišćenje je mnogo (od zdravstvenih, preko finansijskih do ekonomskih), a jedan od njih je svakako i taj što one sjajno idu uz EC. Pa da vidimo kako se to EC i pamučne pelene (bambusice, tetra, koje god) mogu lepo iskombinovati i koje su to prednosti korišćenja pamučnih pelena uz EC i praktikovanja EC uz pamučne pelene.

Razlikovanje mokrog od suvog Odlična stvar kod korišćenja pp jeste što bebe od rođenja razlikuju mokro i suvo. I zato je dobro da od početka presvlačite bebu kad se umokri. Bilo da ste primetili da je mokra, ili se bunila obavestivši vas da joj pelena više nije suva. Dakle, bilo bi dobro da ne presvlačite pelene na dva ili tri ili četiri sata, koliko već pelena i kaver mogu da izdrže, nego da bebi presvučete pelenu kad se upiški ili ukaki. Naravno, u početku nećete moći svako piškenje da uhvatite jer bebe često mokre, ali s obzirom na to koliko vremena provodite prve godine s bebom, skontaćete već ritam i biće sve više suvih pelena. No, i kada je pelena mokra, i tad obavezno ponudite bebi da piški, dakle pri svakom menjanju pelena. Što vam svakako neće pasti teško jer svakako bebu odvodite da je operete pre oblačenja suvih pelena. Samo treba da vam pređe u naviku da je ponudite da piški ili kaki van pelene pre nego što je obučete. Vrlo jednostavno!

Upoznavanje bebinog ritma i signala Takođe, sjajna stvar kad koristite pamučne pelene jeste što vrlo lako možete da skinete kaver i da ispratite kad tačno piški i kaki. Upoznaćete detetov prirodan ritam za koji dan, kao i njegovo ponašanje i signale koje šalje neposredno pre obavljanja nužde.

Manje pelena za pranje Nuđenjem deteta da piški i kaki, imaćete manje pelena za pranje (i peglanje). Dok mokre pelene ne predstavljaju veliki problem kod pranja, mamama ume da bude naporno da se bakću s održavanjem ukakanih pelena.Tu vam uvođenje EC dakako može pomoći. Praćenjem bebine velike nužde, već za nekoliko dana možete upoznati kada to bebi kaki (a postoji patern), ili kako se ponaša neposredno pre kakenja, te ćete joj ponuditi da se olakša van pelene i zaboraviti šta je to uprljana pamučna pelena.

Ranije odvikavanje od pelena Korišćenje pamučnih pelena uz EC vam pomaže da ranije dete odviknete od pelena. Takoreći, nećete ni morati da ga odvikavate jer se ono nije ni naviklo da nuždu obavlja u peleni, i naviklo je da bude suvo, te ćete mu, kada potpuno upoznate detetov ritam i ono bude suvo većinu vremena, samo skinuti pelene.

I ne zaboravite: EC je fleksibilan i ne morate 24 sata dnevno sedam dana u nedelji pratiti bebu. Prilagodite ga svojim potrebama i uživajte u komunikaciji sa svojom bebom, a ona će biti radosna što ste joj ispunili još jednu potrebu: da bude čista i suva.

Za portal vegemama.org tekst napisala Bojana Gez diaper free coach

Print Friendly

, ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Noć bez pelena (noćno EC-anje) | VegeMama - January 12, 2017

    […] za hranjenje) nema potrebe uvoditi EC noću. Možete koristiti pelene kao bekap (pročitajte i tekst o EC i modernim pamučnim pelenama), ili staviti podmetač ako ne koristite pelene uopšte. Dakle, […]

Leave a Reply