Login

salataTermin Biljna Ishrana podrazumeva ishranu isključivo namirnicama biljnog porekla, bez ikakve upotrebe namirnica životinjskog porekla, kakve su meso životinja, riba, rakova, školjki, jaja, mlečni proizvodi….
Mi na portalu vegemama.org verujemo da nije ni svaka biljna ishrana pogodna za ishranu porodice I naše dece, zbog toga što postoje brojne namirnice biljnog porekla koje su industrijski procesuirane, prepune štetnih aditiva , kao što su npr. beli hleb, peciva i svi pekarski proizvodi od belog brašna, a trudimo se da isključimo u potpunosti upotrebu proizvoda od pšenice zbog sve češće pojave alergija na gluten kod dece.
Zatim, sve industrijski procesuirane grickalice kao što su čipsevi, flipsi, keks, konditorski proizvodi, bombone, industrijske čokololade I slatkiši, svi proizvodi koji sadrže rafinisani beli šećer, glukozni sirup, veštačke zasliđivače kao što je aspartam; Rafinisana ulja I hidrogenizovane biljne masti kao što je margarin takodje nisu dobrodošli na naše trpeze, kao ni industrisjki zapakovana tkzv. “posna hrana” – posne supe od povrća, namazi, paštete I ostala industrijska hrana “začinjena” natrijum glutaminatom.
Ali zato se u receptima trudimo da upotrebljavamo što vise sveže, neprerađene hrane, po mogućstvu organske, u svom što celovitijem obliku. Dakle sveže voće, povrće, celovite žitarice I namirnice slične žitaricama kao što su heljda, amarant, štir, kinoa, a umesto pšenice starije, neizmanipulisane sorte kao što su spelta, kamut, stare sorte kukuruza…. Mahunarke kao pasulji, leblebija, fava, sočivo.
Trudimo se da promovišemo gajenje svojih malih bašti čak I u gradu, svog začinskog bilja, klica, izdanaka…
Biljna Ishrana može se bazirati na kuvanoj biljnoj hrani, na sirovoj biljnoj hrani, dakle celovitoj hrani bez termičke obrade ili sa termičkom obradom do 42 C ili kombinovano – dakle kuvana biljna hrana i obilje sveže, sirove biljne hrane.
Print Friendly