Login

doktor-vegemama

Doktor o vege ishrani…

Kada planiramo trudnoću, dobro je početi sa zdravom ishranom pre začetka deteta. Ne samo buduća mama, već i budući tata trebaju očistiti svoje telo od toksina.

Ishrana deteta počinje još u maminom stomaku. Za buduće dobro fizičko i mentalno zdravlje deteta, veoma je važno da se trudnica hrani zdravo, živom, sirovom, biljnom hranom koja nudi sve što je potrebno. Treba naglasiti važnost zelenog lisnatog povrća za pravilan razvoj bebe, zbog bogatstva folnom kiselinom. Po rođenju, detetu je potrebno jedino majčino mleko. Treba dojiti što duže, najmanje godinu dana a poželjno i do dve, tri godine. Dete obično samo odlučuje kada je vreme da prekine sa dojenjem. Dojenje je veoma važno ne samo za fizički već i za emotivni razvoj deteta i može se pospešiti

 

Unošenjem više zelenog lisnatog povrća, čiste (izvorske) vode i piskavice. Za pravilan rast i razvoj je od velike važnosti i da bebe budu uvek pored majke, da osećaju otkucaje majčinog srca i njen miris i da što više budu u kontaktu sa majčinom kožom.

Ako roditelji nisu prekrupni, zavisnici od alkohola ili droge, pušači ili imaju mentalne probleme, deci će spavanje sa roditeljima doneti osećaj sigurnosti, zaštićenosti, bolje emotivno zdravlje i manje nervoze. Beba može biti samo na majčinom mleku i do godine, ali ako dobije sve zube i želi da jede, krajem prve godine se može početi sa svežim voćem i povrćem u vidu sokova i blendiranih napitaka. Na ishranu čvrstom hranom se prelazi kada dete to poželi, ne treba ga prisiljavati, jer tako nastaju problemi sa digestijom i alergije. Početi sa kašicama od voća i povrća: banane, jabuke, tikve, tikvice, šargarepe, brokule… i poneki listić zelenog povrća. Orašasti plodove i semenke treba veoma pažljivo uvoditi u ishranu. Voće i povrće se takođe uvodi postepeno, jedna vrsta nedeljno. Ređuvelak treba mešati sa jutarnjim kašicama a mleko od badema sa popodnevnim. Zeleno povrće, voće, orašasti plodovi, semenke i hladno ceđena ulja, su ono što je deci potrebno. Deca mogu jesti samo sirovu hranu ali ukoliko im se daje kuvana hrana, to ne bi trebalo biti industrijska i životinjska, već kuvano povrće, integralni pirinač ili krompir. Žitarice koje sadrže gluten, kao što je pšenica, treba izbegavati a one koje ga ne sadrže su kukuruz, heljda, proso, kinoa i pirinač.

Uključiti decu u pripremanje svežih napitaka i sokova i dati im mašti na volju u nalaženju novih recepata.

Da bismo decu, koja se hrane industrijskom, toksičnom hranom, privoleli da počnu da se hrane zdravom, sirovom hranom, trebamo im davati primer. Deca imitiraju roditelje, u prisustvu deteta uživajmo svakodnevno u ukusnoj salati, dok dete ne pokaže interesovanje i poželi da proba. Ne nuditi mu odmah ceo tanjir već mu dati da proba malo dok ne potraži samo.

Ako dete pojede nešto što nije zdravo, ne treba se ljutiti na njega, već mu samo ljubazno skrenuti pažnju da to nije dobro za njegovo zdravlje. Deca su buntovnici kada se insistira na nečemu. Ponudimo detetu voće za užinu umesto uobičajenih sendviča. Neka to bude voće koje ono voli. 20

 

Kasnije se može preći na blendirani napitak u koji se može staviti zeleno lisnato povrće, jabuka, banana, semenke ili koštunjavo voće, što može biti odličan doručak. Umesto industrijskih slatkiša, možemo pomešati samlevene urme ili smokve sa mlevenim bademom ili nekim drugim koštunjavim voćem i napraviti loptice koje možemo valjati u kokos ili susam. Samo 10% energije se dobija iz hrane, sve ostalo dolazi iz čistog vazduha, vode, sunca i spavanja. Zato je važno da deca provode veći deo dana napolju na suncu ili snegu, da hodaju bosonoga kad god je to moguće, da jedu sirovu hranu i da idu na spavanje pre 22h (poželjno i ranije).

Zdravlje naše dece je u našim rukama.

 

Za portal vegemama.org tekst napisala dr. S. V.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply