Login

Iva Sladić o nošenju beba

Iva Sladić o nošenju beba

Nošenje pruža detetu sigurnost

Još u trudnoći se informišemo o dolasku tog malog bića, koje sve intenzivnije osećamo kako odmiče gestacijski period. Čitamo o porođaju, dojenju, šta treba kupiti od nameštaja za bebu, u čemu izvesti bebu iz porodilišta, itd. Prolazimo kroz “tehničke detalje”dok čekamo dan D, kada kreće upoznavanje, prepoznavanje i odgovaranje na bebine potrebe.

NE NAVIKAVAJ JE NA RUKE

Ako smo odrasli na Balkanu, suočavamo se sa čuvenim rečenicama “Ne navikavaj je naruke”, “Razmazićete je”, “Pusti je da plače, tako će ojačati”, “Ona samo manipuliše tvojim osećanjima”, “Neće valjda da spava s vama u krevetu?”, “Ponovo ćeš da je dojiš?” , “Mislim da je gladna”, itd. Ključni momenti su upravo ovi, kada se dvoumimo šta uraditi : poslušati savete, koji nepozvano stižu sa svih strana ili se voditi svojim instiktima.

Da, naravno da ću uzeti SVOJU bebu u naručje da se smiri, jer ko će je pre smiriti, topao majčin zagrljaj ili hladan, nepoznat krevet? Ne, naravno da je neću pustiti da plače, jer ona ne zna ništa drugo sem majčinog mirisa, ukusa, glasa, majčine blizine. Da, spavaće sa nama, ako OSEĆAM  da tako treba, da joj budem bliže. Da, ponovoću da je dojim, jer beba putem mleka ne dobija samo hranu, već i preko potrebnu blizinu majke. Primećujete li da se ovde provlači jedan pojam. BLIZINA, BLISKOST.

Na koji način ostvarujemo bliskost? Dojenjem, nunanjem, NOŠENJEM.

 

UOPŠTENO O NOŠENJU

Prirodna je potreba majke da svoje dete nosi, a isto tako prirodna potreba deteta je da bude nošeno. Ljudska beba je najnerazvijenija beba među svim sisarima. Biolog Adolf Portmann je na osnovu svojih istraživanja zaključio da se ljudska beba rađa 12 meseci ranije kada se uporedi sa ostalim sisarima. Dakle, i naučno je dokazano da je ljudsku bebu potrebno nositi.

Još u trudnoći sam čitala o nošenju beba, ali ne u toj meri, koliko znam danas, skoro 2 godine kako je naša curica došla na ovaj svet. Tada je to bilo više informativno, ali kako sam se porodila, trudila sam se da za svoju bebu učinim sve najbolje, kao što to svaka majka i radi. Kada bi plakala, uzela bih je, dojila, nosila, spavala sa njom. Ubrzo sam upoznala divne žene sličnih shvatanja u fb grupi Nošenje djece (https://www.facebook.com/groups/babywearing.hr/), zahvaljujući kojoj sam i poželela da postanem savetnica za nošenje beba.

 

NOŠENJE – POLOŽAJI I OSNOVNA PODELA MARAMA I NOSILJKI

Ono što je ključno u uspešnom nošenju bebe je položaj bebe, koji želimo da postignemo, a time i odabir odgovarajuće nosiljke, tj. marame.  Kada se gleda spreda, beba zauzima tzv. položaj žabice (nogice su savijene u kolenima, koje se nalaze iznad guze, tako da zajedno čine slovo “M”). Kada se gleda bočno, beba zauzima položaj u vidu latiničnog slova “C” (kičma je blago povijena). Ovim položajem se ne vrši pritisak na bebinu kičmu, karlicu i vrat. Radi se zapravo o položaju, koji je beba zauzimala još u stomaku, što je definitivno nešto najprirodnije, a time i preporučljivo, složićete se? Beba se nosi u tri položaja, napred, stomak o stomak, na boku i na leđima.

Osvrnimo se na nositelja. Koliko je bitno da beba zauzima optimalan položaj, isto tako je bitno da nositelju bude udobno. Poželjno je da se teret rasporedi ravnomerno po leđima, ramenima, kukovima.

Nosiljke i marame, koje podržavaju pravilan položaj deteta i ujedno su udobne za nositelja su pravi izbor, a osnovna podela marama je na : elastičnu, tkanu i maramu sa prstenovima (ring sling). Osnovna podela nosiljki je na : mei tai (tradicionalna azijska nosiljka), meka strukturirana nosiljka i onbu (onbuhino).

Sve više je roditelja, koji nose svoje bebe, pa je tržište sve veće. Čak i kod nas, na brdovitom Balkanu.

 

PROBLEMI U NOŠENJU

Primetila sam da se dešava da mame često pomisle da njihove bebe jednostavno neće da se nose. Ovo se dešava u kritičnim periodima, kada su izraženi skokovi u razvoju (obično je to III, VI, IX nedelja, kao i III, VI i IX meseci). Reč je o periodima, kada se beba naglo razvija, počinje da se okreće na stomak, počinje da puzi, da prohodava. To su etape, kada beba postaje sve više svesna svoje okoline, i ne želi da joj išta promakne. Tu nošenje može samo da pomogne. Kako je lakše gledati i proučavati svet oko sebe, u kolicima, gledajući u nebo ili u nosiljci, uz mamu?

Takođe, mame pomisle da njihova beba želi da se nosi tako da gleda isključivo napred. Postoje nosiljke, koje omogućavaju ovakav položaj, ali je preporuka da se u istom beba nosi na kratkim relacijama. U ovom položaju je bebi otežano spavanje, a velika izloženost raznim nadražajima utiče na nervozu tog malog bića. Takođe, položaj, koji beba zauzima, negativno utiče na razvoj kukova i kičme.

Mnogo bolja opcija od nošenja napred je u svakom slučaju nošenje na leđima ili na boku. Beba na ovaj način gleda okolinu, zauzima željeni položaj, a nositelju je udobnije. Takođe, preporučuje se i nošenje na rukama, tako da beba gleda napred. Na ovaj način se može zadovoljiti bebina znatiželja, a čim primetite najavu nervoze, okrenite je ka sebi i tako nosite na rukama ili nosiljci.

Često se mame ne mogu odlučiti između nosiljke i marame ili više nosiljki odnosno marama, a moj savet je uvek da prvo moraju probati nosiljku/maramu. Trudimo se  (ostale savetnice i ja) da mame na radionicama i druženjima imaju priliku da probaju razne tipove nosiljki i marama, i tako se odlučuju za “onu pravu”.

Nošenje nema vremensko ograničenje. Sve dok beba zauzima gore opisani položaj, nositelju je udobno, možete se nositi onoliko koliko Vama odgovara. Da li će to biti do sledeće promene pelene ili dok se ne popnete na vrh planine, zavisi od Vas i bebe. Isto tako, kada se jednostavno ne osećate dobro, u redu je da bebu prepustite nekom drugom. Kada budete bolje, i za bebu ćete biti bolje.

PREDNOSTI NOŠENJA

Primetila sam da su majke, koje nose svoju decu, mnogo srećnije i zadovoljnije, a deca namirena. Kada majka nosi svoje dete, u stanju je da brže prepozna detetovu reakciju i/ili emociju, a time i brže odgovori na nju. Nošenjem se lakše uspostavlja laktacije, a kasnije održava. Istraživanja su ukazala na to da nošena deca manje plaču. Nošenje smanjuje stres i umiruje dete. Nošenje povoljno utiče na opšte zdravlje deteta, kako fizičko (pravilan razvoj kičme i karlice), tako i psihičko i emotivno (sigurnost, samopouzdanje, aktivno učestvovanje u svakodnevici).

Nošenjem se majčine ruke oslobađaju i ona postaje aktivnija.  Nošenje daje mami mogućnost da popije kafu na miru, dok beba spava na grudima. Nošenjem je olakšano silaženje i penjanje uz stepenice.

Nošenje produbljuje odnos tate i deteta. Mi, majke, imamo sreće da taj odnos razvijamo još dok je beba u stomaku, pa smo time u prednosti u odnosu na očeve od samog starta. Ovako i tate imaju mogućnost da osete čari ovog neponovljivog osećaja. Nošenje je jedno divno iskustvo najprisnijeg kontakta, koje dete može imati sa roditeljom od samog početka.

Nosite se i uživajte, je prve godine su jako bitne za razvoj deteta, ali podjednako i rađanje roditelja.

 

Iva Sladić, savetnica za nošenje beba, škola nošenja Die Trageschule Dresden
Blog strana: https://ivasladicblog.wordpress.com/
Facebook strana: https://www.facebook.com/ivasladicsavetnicazanosenjebeba

Print Friendly
No comments yet.

Leave a Reply