Login

pelenenikolina-vegemama

Još malo o platnenim pelenama…

Mnogo je odluka koje mladi roditelji trebaju donijeti prije i poslije rođenja bebe.Mnogo je izbora kada govorimo o opremi za bebe,odjeći,posteljini…Još jedno važno pitanje koje se postavlja pred roditelje je koje pelene koristiti?

Na našim prostorima platnene pelene još uvijek nisu toliko zastupljene,ali se stvari polako mijenjaju. Sve više mladih mama se odlučuje vratiti prirodi i odabrati platnene pelene kao najbolju opciju za svoju bebu.Ja sam se sa platnenim pelenama prvi put susrela prije nešto više od 6 godina. Bila sam udata, beba je bila u planu, i sve oko tih malih bića mi je privlačilo veliku pažnju. Na stranim sajtovima sam našla slike platnenih pelena i djelovale su mi jako zanimljivo. Kako sam učila da šijem, sašila sam prvu pelenu. Kasnije je služila za igranje sa lutkama, ali nikad nije bila na guzi moje bebe. Nedostajalo mi je volje,informacija. Mislila sam da su platnene pelene izbor za one roditelje koji žele uštedjeti novac. Pred porod sam naručila nekoliko pelena,da mogu isprobati kada beba stigne. Sa 2 mjeseca smo prvi put stavili platnenu pelenu. Bila je to kineska pelena sa nepropusnim slojem, i džepom u koji se stavlja uložak. Nakon 2 sata, beba je bila mokra. Imali smo samo te 4 pelene, koje sam koristila jedino kada bi nam nestalo jednokratnih pelena.

Jedno vrijeme sam odustala od te ideje. Činilo mi se kao nešto prekomplikovano. Ja sam išla na fakultet, suprug čuvao bebu,nije bio raspoložen za mijenjanje platnenih pelena. Ona je rasla, a vremenom se vratila i moja želja da ponovo probam platnene pelene. Sa 13 mjeseci imali smo manju hiruršku intervenciju, zbog koje je dobila traume od tute, tako da je odvikavanje bilo odgođeno do daljnjeg. Sašila sam nekoliko pamučnih pelena. Kad bi nestalo jednokratnih, stavljali smo te pamučne. Bilo je i dana kada nije bilo pelena, pa smo koristili i peškiriće, pa preko plastičnu kesu. Nekoliko mjeseci kasnije, imali smo 12 funkcionalnih tzv. fitted pelena (pamučne pelene sa ušivenim ulošcima), koje smo koristili tokom dana, ujutru bih prala pelene, sušila ih i ponovo stavljala na guzu, koja se počela radovati tim finim pelenama. Onda je krenulo buđenje tri puta po noći. Probali smo različite vrste jednokratnih pelena, ali je dijete stalno bilo mokro.

Tad odlučimo da skroz pređemo na platnene. Nakon nekoliko dana, shvatam da više ne ustajem po noći. Dijete spava 13 sati u komadu, ujutru odjeća suha. Zatim mi suprug kaže da kuća više ne smrdi. I ne mora svaki čas da se iznosi smeće. Nisam imala ni posebnu kantu za platnene pelene, jednostavno sam ih skupljala u mašini. Najbolje od svega je što nema odlazaka u prodavnicu kad nestane pelena. I taj period je brzo prošao. Moja ljubav prema platnenim pelenama se javila tek kasnije. Kad je došlo na red planiranje proširenja porodice, počela sam sve više da čitam o platnenim pelenam, izvukla krojeve koje sam ranije pravila iz ormara i sašila jos nekoliko pelena.

Tek sam kasnije nailazila na tekstove o štetnosti jednokratnih pelena. Dotad nisam znala da je potrebno nekoliko stotina godina za razgradnju jednokratne pelene. Platnene pelene su i zdravije, jer dolaze u različitim prirodnim materijalima, u kojima kože može da diše. Nema štetnih gelova, plastike i svega ostalog što može imati štetne posljedice po zdravlje bebe. Ono što smo svakako primjetili je velika ušteda.Za prvih godinu i pol smo na jednokratne pelene potrošili oko 4000KM.Bebu sam presvlačila 15 puta dnevno, nekad je to bilo i češće, a nerijetko se dešavalo da čičak na peleni jednostavno pukne, pa bih uspjevala tek treću pelenu da stavim bez problema. Za mene su u tom periodu finansije bile glavni razlog za prelazak na platnene pelene. Do druge trudnoće, to se promijenilo. Sada je zdravlje glavni razlog zbog kojeg želim koristiti platnene pelene.

Korištenje platnenih pelena je zaista jednostavno i nemojte odustati od ove ideje,prije nego pokušate,i to sa dovoljnim brojem pelena.Koliko će Vam trebati pelena zavisi od toga koliko često imate u planu da ih perete,koliko beba ima stolica dnevno,od kojeg materijala je sašivena pelena.Ukoliko znate da šijete,to je odličan način da imate platenene pelene,a dodatno uštedite veću svotu novca.Postoji više vrsta platnenih pelena:

Vrste pelena:

Tetra pelene-starinske pelene,koje su naše mame i bake koristile.Svaka mama ima bar nekoliko komada ovih pelena.Najčešće su kvadratnog oblika i savijaju se na razne načine,u zavisnosti od toga u kojem dijelu je potrebna najveća moć upijanja.Predstavljaju najekonomičniju varijantu u kombinaciji sa zaštitnim gaćicama,jednostavne su za korištenje,brzo se suše,a ne moraju se peglati,kao ni ostale vrste platnenih pelena.

Prefold pelene-nešto manje od tetra pelena,deblje,sa više slojeva na sredini,radi boljeg upijanja.

Švedske pelene-pelene sa trakicom za vezivanje,koje su se ranije koristile preko tetra pelena.I danas ih neke mame smatraju praktičnim.

Contour pelene-oblikovane pelene od različitih materijala,sa ušivenim uloškom ili uloškom koji se može odvojiti od pelene,šivene po veličinama,bez kopčanja.Da ih pričvrstite,potrebna Vam je odgovarajuća kopča (bašlija ili posebno oblikovana kopča za platnene pelene poput Snappy kopce ili Boingo kopce).

Fitted pelene-pelene sa ušivenim upijajućim slojevima.Mogu se šiti po veličinama ili da se veličina podešava tako da odgovara većini beba od rođenja do odvikavanja,tzv.One Size (OS) pelene,a mogu se kopčati na drikere ili čičak.Neke mame se odlučuju za čičak kada se radi o maloj bebi,jer se bolje podešava veličina.

Fitted split-pelene od pamučnog ili drugog platna,sa uloškom koji se odvaja drikerom,radi bržeg sušenja.Ova vrsta pelena je jako popularna,zbog svoje praktičnosti.Cijena je najčešće pristupačna,a zbog bržeg sušenja,nije potrebno kupovati veliku količinu pelena

Pocket pelena-ova pelena ima džep u koji se stavlja uložak.Može biti od pamučnog platna ili sa ušivenim nepropusnim slojem kako se ne bi morale koristiti zaštitne gaćice.

AIO pelena-pelena koja u sebi ima ušivene sve slojeve.Najjednostavnija je za korištenje,zbog sličnosti jednokratnim pelenama,ali je mana sporo sušenje,zbog debljine.

Zaštitne gaćice se stavljaju preko platnenih pelena koje nemaju ušiven nepropusni sloj.Prave se od posebnog materijala (PUL),koji propušta zrak,ali ne i vlagu,tako da odjeća duže vrijeme ostaje suha.Mogu se praviti i od 100% vune,koja ima antibakterijska i antialergijska svojstva,a u kombinaciji sa lanolinom postaje nepropusna.Može se koristiti i do 2 ili 3 sedmice,bez pranja.Između korištenja je dovoljno osušiti.

 

Za portal vegemama.org tekst napisala Nikolina Piljić-Aljić

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply