Login

zdravodete-vegemama

“Kako da nateram dete da se hrani zdravo”

Stavite dve posude pred svoje dete, u jednu sipajte čips, a u drugu sočne trešnje. Za čim bi prvo pohrlila jedna beba, za čim odraslo dete,a za čim bi vaše? -Odgovor na ovo pitanje zna svako.Pitate li se zašto je to tako …

Velika je greška verovati da razgovorom ili u najgorem slučaju kaznama možemo da ispravimo loše stečene navike kod nasih potomaka. Rešenjeje prosto, deca uče na našim primerima .Ne radite stvari koje ne želite da radi vaše dete,jer je očigledno da i sami posedujete svest da to nije ispravno.

Nedavno sam imala priliku da pročitam apel jedne mlade mame, koja ne zna kako da natera dete da jede zdravu hranu.Očajna provodi sate i sate  u kuhinji pripremajući posebne “zdrave obroke” za dete, i one “normalne” za ukućane. Da bi njena muka bila još veća, dete uopste ne jede tu “zdravu” hranu, nego onu “normalnu” sa ostatkom porodice. Zašto,pita se? Zato što dete želi da bude deo porodice, da radi to što vi radite.Pustite ga da to i bude. Ne trudite se uzalud da nametnete detetu vašu  verziju njega samog, svakako će postati ono što vidi u Vama.A u baš u Vama treba da vidi primer i kako da se hrani.Za dete je dobar obrok,onaj, koji spremi njegova mama,a Vi imate pravo da birate da li je to torta puna šećera ili voćna salata.

Teško je iskoreniti navike odraslih,ali ne i dece.Ja sam mišljenja da im ne treba oduzeti pravo na čokoladu,da im ne treba braniti da se posluže na rođendanu,zašto da ne? I to je deo putovanja kroz promene.Jasna je poruka roditelja koja tope kako buter zajedno sa detetom,mešaju sitno seckano sveže suvo i koštunjavo, filuju u kalupe i željno isčekivanje i zavirivanje da li je spremna.Kakva je to divna emocija za dete, kakav je to prekrasan doživljaj,da je ono samo sebi stvorilo čokoladu, da je svojim rukama pravio kolač.Deca tu poruku shvataju. Takva radost je neprocenjiva i ne može se svakako meriti sa onom trenutnom,kada dete dobije slatkiš, pojede ga i već čeka drugi. Želim da kažem da uvođenje pozitivnih promena u porodčni jelovnik, ne mora da bude bolan, naprotiv.

Sve su mame dobre,sve su mame supermame.Bile one svaštojedi, mravojedi ili biljojedi.Bitna je ta količina ljubavi koju pružate svojoj porodici.Iako mislimo da to radimo dovoljno, ispravno je misliti da nikad nije dovoljno.Izbacite sve loše navike iz svog života, lošu hranu,loše ljude, napravite spisak prioriteta i sada krenite da pravite svet boljim i lepšim mestom za vaše najdraže.

 

Iz mudrih usta, sam više puta čula, da su deca kao čisto,belo parče papira.Svaki gest roditelja ostaviće po jednu tačku, a  ne zaboravite, da deca vole da spajaju tačke.Neka na svakom papiru nastane jedno malo umetničko delo-to Vam želim od srca.

Ne tvrdim, ali smatram da je tako.

S ljubavlju, Mihajlović Kristina

Print Friendly
No comments yet.

Leave a Reply