Login

nocnoec-vegemama

Noć bez pelena (noćno EC-anje)

Često mame koje praktikuju bespelenaštvo (EC) ne znaju šta da rade noću. Da li da nude bebe da piške, ili ne…

Odgovor je vrlo jednostavan: radite onako kako odgovara svima, a kad kažem svima, mislim ponajviše bebi, jer od nje zavisi kako će svi noću spavati. San je nešto što je mami najviše potrebno, naročito u prvim mesecima. A ako beba lepo spava, spavaće i mama.

Tako da, ako imate sreće da beba noću spava bez buđenja (osim onih uobičajenih za hranjenje) nema potrebe uvoditi EC noću. Možete koristiti pelene kao bekap (pročitajte i tekst o EC i modernim pamučnim pelenama), ili staviti podmetač ako ne koristite pelene uopšte. Dakle, treba staviti san ispred toga da želimo da beba uvek obavlja nuždu van pelene. Podsetimo, pričamo o bebi koja lepo spava noću. I suva je. Ili je piškila, ali joj ne smeta što se upiškila.

S druge strane, postoje bebe koje se često bude noću. Mame ih doje (hrane), ali one i posle toga nastavljaju da se bude. Njima definitivno treba ponuditi da piške. Tada će se manje buditi i lepše će spavati. Stoga, ako se beba probudi, i sisa (ili popije mleko) i posle toga nastavi da spava, nećemo je buditi i nuditi. No, ako se i posle podoja vrpolji, plače, kenjka, onda ćemo je raspoviti i ponuditi da piški, te presvući ako se pre toga upiškila.

Bitno je da vam kraj kreveta budu noša (ili lavor, ako istovremeno dojite bebu i nudite je da piški, mnogo je zgodnije), presvlaka, ako slučajno beba nešto pokvasi da ne morate tražiti, kao i pelene ili podloga ako beba spava bez pelene.

Suma sumarum: nebitno je li beba noću suva ili je piškila, ako beba dobro spava noću, nema potrebe da je nudite da piški. Ako se budi, slobodno je ponudite.

Ako spavate u istom krevetu s bebom, ili barem u istoj sobi, biće vam mnogo lakše da ispratite bebine signale, kao i da je uspavate nakon piškenja. Ako je, pak, beba u drugoj sobi, onda možete zapisivati nekoliko večeri u koje vreme se budi. Ako je to obično oko, recimo, 12 pa oko tri, možete sebi naviti alarm i ponuditi je pola sata ranije da piški, u ovom primeru oko pola 12 i pola tri, te nastaviti da spavate. Neke bebe će odmah zaspati, druge će se razbuditi pa će biti problem uspavati ih opet. Poenta i jeste probati i videti može li vam EC pomoći da beba bolje spava noću. Jer i jeste cilj da vam pomogne. Ne da beba pošto-poto ne koristi pelene i da se žrtvujete, ne spavate i budite se kako bi beba obavila van pelene. Već da vam EC bude pomoćno sredstvo kako da lepše prespavate noć. Ako nije, zaboravite na njega. Treba izdržati naredni dan. I biti naspavan i raspoložen. Za sve, pa i za EC.

 

Napomena: Ovaj tekst se ne odnosi na decu koja su starija od 18 meseci i želite da im skinete noćnu pelenu

 

Za portal vegemama.org tekst napisala Bojana Kukulj-Gez, savetnica za bespelenaštvo (Mama Popins)

Print Friendly
No comments yet.

Leave a Reply