Login

Tri su glavna razloga radi kojeg se roditelji odlučuju za korištenje platnenih pelena za svoje bebe, i sva tri su povezana sa stavovima koje ste u životu već zauzeli, a imaju veze sa zdravijim izborima za obitelj, svijesti o očuvanju okoliša i financijskim prioritetima vaše obitelji.

Nakon što se jednom susretnete s pojmom platnenih pelena i razmotrite aspekte koji im idu u korist, odluka o njihovom korištenju za vašu bebu doći će vam potpuno prirodno i logično. Nepotrebno je pisati da roditelji za svoju djecu žele izabrati najbolje.

U smislu zdravijeg i udobnijeg, platnene će pelene pružiti najmekši i naugodniji mogući osjećaj tijekom razdoblja pelenašenja, kakvog plastične i pvc jednokratne pelene nisu u stanju simulirati.

U duhu afirmativnosti i traženja prednosti platnenih pelena, preskočit ćemo ovaj put toksične sastojke jednokratnih pelena. Pelene od prirodnih materijala koji dišu logična su zdravija opcija, posebno za dječake, jer nema, kao kod jednokratnih pelena, pregrijavanja genitalnog područja, za koje su neke studije otkrile kako postaje čimbenikom za sterilnost u kasnijoj dobi. Beba je ranije svjesna svojih fizioloških potreba i u prilici je da se ranije odvikne od pelena. Društvo koje živimo promovira jednokratnu upotrebu, korištenje i bacanje kao vid komoditeta čovječanstvu. Današnjim roditeljima se pelene koje se bacaju nameću kao samo jedna od “pogodnosti” novog doba, koja se od šezdesetih godina i njihova predstavljanja svijetu nije stavljala u pitanje. Ljudi svjesni klimatskih promjena i zagađenja koji prijete našoj djeci i njihovoj djeci lošijim životnim uvjetima u budućnosti shvaćaju da naoko malim, jednostavnim odlukama možemo napraviti ogroman korak u osvjetljavanju te budućnosti. Budući da su jednokratne pelene treći najveći zagađivač Zemlje, korištenjem pelena koje imaju višekratnu namjenu mi smo jedna manje obitelj koja zagađuje Zemlju. Odlaganjem fekalija u wc školjku, kao što je to potrebno napraviti sa svim pelenama, bile one perive ili ne (umjesto bacanjem u smeće), ne pridonosimo zagađivanju svjetskih voda. Biorazgradivi papirići omogućavaju vam da lako i brzo iste odstranite, što će vam odnijeti 20 sekundi više, u odnosu na promjenu jednokratne pelene.

Treći razlog u korist platnenih pelena je financijska prednost. U vrijeme nametnunog konzumerizma, redanje prioriteta i nabavka stvari za bebu zna postati stresan posao. Za majke koje žele ostati kući sa svojim bebama to će obično značiti biranje jedne stvari nad drugom pod pritiskom. U duhu korištenja nečeg savršeno iskoristivog, platnene pelene štede. Koristit ćete ih u jednoj, univerzalnoj veličini koju koristite tijekom perioda pelenašenja. Uspoređujući količinu i cifre, to će značiti da 5000 jednokratnih pelena, koliko ćete otprilike iskoristiti za jedno dijete u periodu od 2,5 godine koštaju tri puta više od 20-25 komada i njihove zaštitne gaćice, dovoljne za cijeli period prematanja.

Spomenut ću još jednu meni bitnu prednost, a to je njihov dizajn, koji je puno različit od onoga što su koristile naše bake, odlikuje se lakoćom namještanja u odnosu na pelene korištene tada i dolazi u lepezi šarenila i tkanina. Na biranje su vam ostavljena zatvaranja pelene pomoću čička ili drukera, jer je pelena oblikovana prema bebinom tijelu. Veselje s kojim ćete birati pelenu za slijedeće korištenje unijet će dodatnu radost u te trenutke, koji su neprocjenjivi sami po sebi. Ostavit će vašu bebu ugodno umotanu u najfiniju mekoću i vas svjesnije i bezbrižnije tijekom najnježnijeg razdoblja.

tekst za portala vegemama.org napisala Dolisa Radonić

Print Friendly