Login

radinporodjaj-vegemama

Radino iskustvo – Prirodan porođaj u bolnici –

Majka sam dvoje dece. Devojčice od 3 godine i dečaka od 6 meseci. Kad je krenuo porođaj sa starijom devojčicom, nisam ni zamišljala da će mi biti tako traumatično iskustvo. Indukcija, bol, indukcija, doktorka koja babici priča o noktima. Guranje stomaka, skakanje po istom. Sreća da je moja ljubav sve to izdržala i posle 16 sati agonije bila je u mom zagrljaju.

Kad sam drugi put zatrudnela počela sam da razmišljam o porođaju kod kuće, ali vođena lošim iskustvom i jako velikim strahom tu mogućnost sam stavila u stranu. Trudnoću mi je vodila fina doktorka. Bila je uvek tu za pitanja, nije bila za sto postotnu vakcinaciju, naginjala je alternativi i to mi se sviđalo. Nije bila za porođaj kući, jer mi je prvi prošao jako loše.

Moj dečak je rešio da na svet dodje pet dana pre termina. Ujutru u 4 počeli su bolovi i oticanje plodove vode. Kontrakcije su bile na 5 minuta i otišli smo u bolnicu. Posle pregleda, stavili su me u sobu da ležim i čekam jutarnju vizitu. Bolovi nisu bili jaki. Posle par sati kad je krenula vizita, počela sam da osećam napone. Doktor me je pregledao i rekao da hitno idem u salu. Moj dečak je bio nestrpljiv. Samo što sam legla iz drugog napona bio je napolju.

Neverovatno iskustvo. Bez indukcije, guranja, skakanja po stomaku, bušenja vodenjaka, dranja…

Da nije bolnički nego kućni ambijent, bilo bi savršeno. Imali smo i taj prvi kontakt što kod prvog porođaja nisam imala…. Na ovaj način bih mogla svake godine po jednom da se porađam.

Možda ne mogu da tvrdim da je sto posto prirodan, samim tim što se desio u bolnici, ali posle lošeg iskustva na prvom porođaju, ovaj mi je kao da sam rodila na livadi. Jer sa prvog pamtim samo nasilnost-guranje stomaka, teranje da stojim pod naponima, indukcije i indukcije jer se nisam otvarala nikako.

Drugi put totalno druga priča. Bolovi sa indukcijom i bolovi bez indukcije ne mogu da se porede. Priroda je udesila da sve ima svoj tok i ako pratimo svoje telo, sve će biti u najboljem redu. Presrećna sam što sam imala priliku da uživam u prirodnom porođaju i svaka žena to zaslužuje.

Treba se edukovati kako prepoznati znake porođaja i nikako ne trčati u bolnicu jer to neće ubrzati porođaj, baš naprotiv.

A najbolja varijanta je naravno porođaj u toplini svog doma, sa najbližima. Žao mi je što ja nisam imala hrabrosti za to, mada ko zna… Možda jednog dana…

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply