Login

Potaž od bundeve

Potaž od bundeve

Potaž od bundeve jeste fin način da se malo zagrejete tokom ovih hladnih dana koji nam tek predstoje. Može se praviti sirov, polusirov ili kuvan. Meni najviše prija kuvan, ali slobodno ga pravite po svojoj želji. Nijedan recept nije tu da služi kao nepromenljivo pravilo, već kao inspiracija za svako nepce, a svako nepce jeste različito.
Svako od povrća možete dodati manje ili više, ali nemojte izostaviti ulje. Ono ovde jeste ključno jer jelo ne samo što bude kremasto, kao i svaki potaž, već postaje svilenkasto i mami na još jedan zalogaj. Ulje od kukuruznih klica ima jedinstven ukus, vrlo lako ćete se zaljubiti, pogotovo ako ste u istraživanju kvalitetnih ulja. Bogato je polinezasićenim masnim kiselinama kao što su linolna i oleinska. Lionolna kiselina svakom čoveku je neophodna, spada u esencijalne kiseline za čovekovo zdravlje i unosi se isključivo putem ishrane, a još je u velikoj količini sadrže mak i suncokret. Preporučuje se i za negu dečije kože, bogato je vitaminom E koji je njen veliki prijatelj.
Suncokret, kao biljka koja toliko voli Sunce da ga prati od svitanja do sutona, čuva u svojim semenima verovali ili ne vitamin D! Ako koristite hladno ceđeno ulje od suncokreta, unećete u svoj organizam upravo ovaj vitamin za koji mnogi smatraju da se može dobiti samo izlaganjem Suncu. Oba ova ulja dobra su za snižavanje holesterola u krvi.
Ako hoćete da potaž bude polusirov, skuvajte samo krompir pa ga blendajte sa ostalim sastojcima. Ako ste pre za sasvim presnu opciju, umesto krompira koristite batat (slatki krompir). Vodu koju dodajete jelu neka bude vruća, a ne kuvana. Vrlo je moguće da će potaž u ovom slučaju pre biti čorba, jer će imati grudvičastu teksturu, zavisno od toga kakav blender koristite, ali ne marite za etikete, važniji je ukus.
Potažu još možete dodati semenke bundeve, ili druge koje volite, ljutu papričicu, a fino će se slagati i uz šampinjone. U svakoj čorbi mirođija, pa tako i u ovom potažu, a ako hoćete neko drugo zelenje, slobodno ugodite sebi.
Prijatnoooooo!
P.S. Da li ste znali da je suncokretovo ulje toliko lekovito da njegovim mućkanjem u ustima možete praktično da isisate otrove iz svog organizma, po receptu starom bar 5000 godina?

Print Friendly

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings

About Chef

Related Recipes