Login

Sir od lešnika

nema veće slasti od zdrave masti!

Sir od lešnika

Sir od lešnika

Da li ste ljubitelj sireva? Da li ste ikad pomislili da napravite sami svoj sir? Iznenadićete se koliko je jednostavno! Ovo je moj prvi pokušaj i zadovoljna sam kako je ispao – smazan je za tili čas!

Uglavnom se biljni sirevi prave od koštunjavog voća uz dodatak semenki. Primetila sam da su baš popularni sirevi od badema i indijskog oraha, ali iz ovog iskustva mogu reći da je i lešnik dobar izbor. Pun je mononezasićenih masnih kiselina, koje zauzimaju bar 60% njegove težine, među njima i esencijalne. Za razliku od drugog koštunjavog voća, bogat je i folnom kiselinom koja pomaže u razvoju bebe u stomaku, a ima i dosta vitamina E čiji je posao da membranu ćelije ojača kako je ne bi oštetili slobodni radikali. Hranom protiv bolesti!

Kada sam pravila mleko od lešnika ostala mi je pulpa od koje sam  odlučila da napravim sir. Ovo je vrlo jednostavan recepat u koji možete dodati i koju liskicu ruzmarina, bosiljka, majčine dušice, ili pak nane, ili čili, kari… Takođe u postupku pravlljenja možete koristiti i probiotsku kulturu (rađuvelak ili probiotski prah) ili nutricionistički kvasac, da zadovoljite još po koju potrebu svog organizma. Probajte pa smislite koji je to ukus koji će upotpuniti Vaš sir. I, kako je ispao? 🙂

Print Friendly

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings

About Chef

Related Recipes