Login

stetnostultrazvuka-vegemama

ULTRAZVUK – za sve, a naročito za buduće mame

“Dovoljno je samo jednom da ozračis dete koje nosiš da šteta da bude zauvek” Tako je rekao Petar Petrović Garjaev, doktor biologije, akademik na Medicinsko—Tehničkoj akademiji u Rusiji.

On kaže: “NAŠ MOLEKUL DNK JE ANTENA KOJI SADRŽI ATOME METALA, KOJI SU USMERENI KA KOSMOSU ODAKLE PRIMAJU NEKE UPRAVLJAJUĆE KOSMIČKE INFORMACIJE O TOME KAKO DA SE FETUS RAZVIJA. MOLEKUL DNK U VODENOM RASTVORU ISPUŠTA KONTINUIRAN ZVUK. ON PROIZVODI SLOŽENU MELODIJU SA MUZIČKIM IZRAZIMA KOJI SE PONAVLJAJU. KAD SAM GA OZRAČIO SA ULTRAZVUKOM iz ULTRAZVUČNOG APARATA KOJI SE UPOTREBLJAVA NA TRUDNICAMA, ČUO SAM DA JE UMESTO SLOŽENE MELODIJE, OSTALA SAMO JEDNA JEDINA TUŽNA, OSAMLJENA NOTA. BOŽE MOJ, POMISLIO SAM, ČOVEČANSTVO VIŠE NE RAĐA ZDRAVU DECU”.

ULTRAZVUK- TIHI DŽELAT. TELO VRIŠTI OD BOLA ALI GA NE ČUJETE.
NAPISALA МАНДЕ БОРИСОВА


Hajde da se pozabavimo temom objektivno, bez oslanjanja na glasine i špekulacije, ali na naučne činjenice i vaše školsko znanje. Setimo se šta je zvuk i kakva mu je priroda. Zvuk je vibracija vašeg tela.
Dakle, priroda zvuka su mehaničke vibracije jednog elementa koje ljudski mozak može snimiti u protoku od 16 do 20 000 Hz. U vakuumu se zvuk ne može širiti jer nema ničeg što bi ga moglo poljuljati. Zvuk jačine ispod 16 Hz zove se infrazvuk, a zvuk jačine iznad 20 000 Hz se zove ultrazvuk.


Analogno sa elektromagnetnim oscilacijama gde elektromagnetno polje oscilira, sve što je ispod donje granice crvenog svetla zovemo infracrvena svetlost a sve iznad gornje granice nazivamo ultraljubičasto zračenje.
To što mi ne čujemo infra i ultrazvuk ne znači da ove oscilacije u prirodi ne postoje. Rentgen i radioaktivno zračenje takođe ne vidimo ali ga koristimo. Nakon što je bačena atomska bomba na Hirošimu i Nagasaki ljudi su rjetko išli na preglede rentgenom bez razloga. Pre ove tragedije sve trudnice su slane na rentgen: Ionako ne boli!
Ultrazvuk su vibracije koje prelaze granicu od 20 000 Hz, to je “krik” koji naš mozak nije u stanju da prihvati. Ponovo da vam skrenem pažnju-to su mehaničke oscilacije sa veoma velikom brzinom! Koliko rotacija u sekundi čini vaš kuhinjski mikser? Profesionalni mikseri u restoranima čine 10 000 u minuti, 120-i deo onoga što označavamo granicom ultrazvuka.


Napravite eksperiment. Idite kod lekara koji ima ultrazvuk, popršćite malo vode na uključen senzor i vidite šta će se desiti: voda će prokuvati nakon samo par sekundi! Mislim da sada razumete da je ultrazvuk štetan čak i ako ne boli. Oni koji ne vjeruju neka pročitaju rad Petra Petrovića Gariaeva “Talas genoma”.
Znamo za štetne efekte pregleda rentgenom, ali se ipak koriste u slučaju preloma, lečenja zuba i drugim slučajevima ali nikom više ne pada na pamet da trudnice šalje na pregled rentgenom. Pregled ultrazvukom je potreban u retkim slučajevima, kao npr. krvarenje pre porođaja, tokom prve ili druge etape porođaja, ili ako se još nerođeno dete danima ne mrda u stomaku, kako bi se utvrdili znaci života. Ali svaku trudnicu sa urednom trudnoćom bez kliničkih znakova slati i do 5 puta na ultrazvuk??? Da li to ima smisla? Citoplazma se neprekidno deli i transformiše ćelije deteta u kuvanu supu! Ovo je ludilo!


Šta se vidi na ultrazvuku?

Pol deteta? I šta je poenta? Može nešto da ga promeni?? Zbog radoznalosti se rizikuje zdravlje deteta? Koliko puta se desilo da se na ultrazvuku utvrdi da je dete ženskog pola i na kraju se rodi dečak?
Položaj deteta. Položaj deteta u materici svaka babica može odrediti opipavajući stomak trudnice spolja. To može čak i svaki lekar opšte prakse i za to nije potreban ultrazvuk. Mnogi lekari ne razlikuju zadnjicu od glave ali tu se radi o stručnosti lekara, što ne znači da se odmah mora posegnuti za ultrazvukom.
Umotana pupčana vrpca oko vrata. Prvo morate razumeti da pupčana vrpca danas tokom pregleda ultrazvukom ne mora biti umotana ooko vrata, ali sutra već može biti. Drugo, postoje mnogi slučajevi u kojima se rezultati pregleda nisu poklopili sa rezultatima pri rođenju. Zato pregled ultrazvukom ima smisla samo u kritičnim slučajevima.
Deformitet deteta. Pedijatar je utvrdio na ultrazvučnom pregledu u četvrtom mesecu trudnoće da dete ima urođene abnormalnosti koje bi bile opasne po njegov život. Iz tog razloga je veštački izazvan porođaj, dete je rođeno potpuno zdravo ali je umrlo zbog pogrešne dijagnoze utvrđene ultrazvukom. Kod iste žene je nakon par godina dijagnostikovana zdrava trudnoća. Dete je rođeno sa teškim anomalijama organa za varenje. Da li se isplatio pregled ultrazvukom? Da li se tim šta promenilo? Konačna dijagnoza se utvrđuje endoskopski nakon rođenja deteta.

P.S. Deca lekara su teže i češće bolesna od ostale dece. Roditelji imaju daleko više bolesti u glavi. Možda je bolje do određenog trenutka ne znati ništa kako ne bi ometali prirodu u njenom radu. Stopa pogrešnih dijagnoza utvrđenih ultrazvukom je 75%! Ultrazvuk u principu ne može prepoznati mnoge bolesti. Da li je vredno igrati rulet samo zbog toga što ne boli, što je jednostavno i jeftino??
Želim vam da ostanete zdravi i da imate što manje razloga za pregled ultrazvukom ili rentgenom.


(Prevedeno sa foruma na ruskom jeziku, sa stranice Petra Gariaeva)

Print Friendly
No comments yet.

Leave a Reply