Login

kacajoga-vegemama

Zašto vežbati Yogu?

O JOGI

Joga je deo indijske Vedske kulture i u sebi povezuje različite tradicije kao što su hinduizam, budizam, tantra… Reč joga nastala je od sanskritske reči judž, što znači sjediniti, udružiti, spojiti. Prema jogijskoj filozofiji to sjedinjenje odnosi se na ujedinjenje svih snaga tela, uma I duše kako bi se dostigla unutrašnja ravnoteža, duševni mir koji omogućava čoveku da smireno gleda na život I razvija se u svim njegovim aspektima.

Joga obuhvata razne tehnike samorazvoja kao što su fizičke vežbe, vežbe disanja, koncentracije I meditacije. Ona nas kroz niz moralnih I praktičnih saveta usmerava ka uravnoteženom, srećnom I svesnom životu.

 

D O B R O B I T I   J O G E

 

Vežbajući jogu redukujete negativan uticaj stresa na telo I ojačavate imuni sistem koji vas čuva od bolesti.

Joga vas čini fizički spremnim I punim energije. Joga asane zatežu svaki mišić u telu, povećavajući snagu I popravljajući držanje celog tela.

Joga povećava telesnu fleksibilnost. Ona pomaže da se poboljša pokretljivost tela, uvećavajući raspon pokreta.

Jogom se popravljaju fiziološke funkcije tela. Uravnotežuje se nervni sistem, endokrini sistem, poboljšavaju kardiovaskularne funkcije, popravlja kvalitet disanja, povećava respiratorni volumen, normalizuju probavne funkcije.

Joga blagotvorno utiče na psihološke karakteristike. Povećava moć koncentracije I pamćenja, popravlja raspoloženje, doprinosi jačanju samopouzdanja I samosvesti, umanjuje siptome teskobe I depresije, poboljšava kognitivne funkcije.

Joga vam pomaže da otkrijete skrivene potencijale svog tela. Vežbajući jogu stičete moć za konstruktivno suočavanje sa izazovima modernog života, da se mirno I pribrano suočite sa svim životnim situacijama.

Joga vas može približiti vašoj pravoj prirodi, nagraditi vas osećajem ispunjenosti, unutrašnjom vrednosti I samopouzdanjem.

 

N A M A S T E  _/\_

Za portal vegemama.org tekst napisala Katarina Branković instruktorka joge

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply